Egyensúly és koordináció fejlesztő játékok 

~ 2-3 éves gyerekek számára ~

..........................................................................

 

Amikor a gyerekek kikerülik egymást, elindulnak, lehajolnak és forognak, fejlődik az egyensúlyérzékük és a koordinációjuk. A szaladgálás azonban nem a készségek fejlődésének egyetlen módja. Ahogy erősödnek az izmaik, a gyerekek egyre többet ugrálnak és szökdelnek, rugóznak az ágyon, lépcsőznek, rohangálnak. Más gyerek társaságában ez még jobb móka, a játékot az öröm és a vad izgalom kiáltásai kísérik.

Ahogy a súlypontjuk egyre magasabbra kerül, ritkábban esnek el a gyerekek, mivel azonban futás közben gyakran hasra esnek, megbotlanak vagy neki mennek valaminek, nagyobb a sérülésveszély, mint babakorukban. A csontjaik még mindig viszonylag puhák, bár egyre keményebbek, s csak ritkán törnek el, de sok a horzsolás, a vágás, a púp és a zúzódás.

A háromévesek csak néhány mozzanatot terveznek előre, és könnyű elterelni a figyelmüket. Inkább a célra összpontosítanak, s amikor elérik, akkor jut eszükbe, hogy hogyan tovább.


Dani kismotorral szlalomozik

  Játékpéldák:

  • lábbal tolható kismotorok
  • háromkerekű, levehető, tartó nyéllel rendelkező bicikli, melyet a szülő koordinálhat pl. az úttesten való átkelésnél.
  • némely gyerek már a kitámasztó kerékkel rendelkező kerékpárral is tud biciklizni, de szükséges mellé a folyamatos felügyelet, mert még nem tud vele lassan menni.
  • mindenféle mászóka, szülői felügyelettel
  • csúszdák, hinta, libikóka, kötéllétra, alacsony gerenda az egyensúlyozáshoz
  • már a görkorcsolyával is lehet próbálkozni, de kötelező módon bukósisakkal és könyök- térdvédővel, na meg egy türelmes felnőttel.

Dani egy Balaton parti játszótéren

 

Dani egy békési játszótéren

 

A következő egyensúly és koordinációs készséget fejlesztő játékokhoz, nincs szükség különleges és drága eszközökre, inkább csak sok fantáziára a minimális mennyiségű kellékek mellé.

  Buborékok és lufik:

Néha a legegyszerűbb játékokkal órákig is el lehet szórakozni. Jó példa erre a buborékfújás és a lufi. A gyerekek imádják kergetni a buborékokat a kertben, vagy a levegőben távol tartani a lufit a talajtól.

 

 

 

  Lábnyomok:

Ez egy kertbe való, nyári játék. Csak egy kikövezett részre és egy vödör vízre van szükség. A gyerekek benedvesítik a lábukat, majd lábnyomokat hagyva átsétálnak a kikövezett részen. Ha a szülők a kedvükre szeretnének tenni, és nem zavarja őket a felfordulás, egy kis festéket is tehetnek a vödörbe, ilyenkor a kicsik egy darab tapétán, vagy vastagabb textúrájú csomagolópapíron járkálhatnak.


 Köveken járás:

Ez az egyensúlyozás szobában játszható változata. Egy csomag papírtányér és némi képzelőerő kell hozzá. Szórják szét a tányérokat úgy, hogy a gyerek át tudjon lépni az egyikről a másikra. Most képzeljék el, hogy a padló egy cápákkal teli tenger, csak a tányérok a biztonságos szigetek. Ezeken a szigeteken lépegetve menjen át a gyerek a szobán, mentse meg a macit, s jöjjön vissza anélkül, hogy a lába leérne a tányérokról. Ha leér a lába, elveszti egy lábujját.

Tipp a tányérok esetleges csúszásmentesítésére:

  •  -ragasszunk a tányérok aljára egy-egy darab filcet, vagy tépőzár darabot, ha szőnyegre szeretnénk tenni a tányérokat
  •  -minden tányér közepére tegyünk egy borsónyi gyurmaragasztót, ha kő vagy fapadló a játékalap. A gyurmaragasztó könnyen eltávolítható és nem hagy nyomot, ugyanakkor meggátolja a hirtelen megcsúszást.

 

  Sétáljunk a vonal mentén:

Ez meglepően nehéz a kisgyerek számára. Húzzanak egy vonalat krétával az aszfalton. Meleg nyári napokon a kicsi egyedül is megrajzolhatja a vonalat vizet csorgatva az aszfaltra egy mosogatószeres flakonból.

A lakásban egy hosszú szalag lehet az út, amely mentén sétálni kell.

 

  Egyensúlyozás:

A lakásban is készíthetünk gerendát, de a kertben valószínűleg egyszerűbb dolgunk lesz. Szükség van egy deszkára, amilyet az építkezésben használnak, és néhány téglára. Tegyük a deszka alá a téglákat , és nézzük, át tud-e sétálni a gyerek anélkül, hogy letenné a lábát a gerendáról?

 

   Lefekvés előtti ugrabugra:

Lefekvés előtt gyakran úgy érezzük, hogy a gyerekünk értelme már aludni ment, és egy butuska, vadóc, nyűgös gyerek maradt a nyakunkon. Ez lehet a legjobb alkalom egy kis táncra. Az ugrabugrálás kiszívja a gyerekek energiáját, elszórakoztatja őket, utána következhet a nyugtató fürdés és esti mese. Csak a zenét kell bekapcsolni, s már kezdődhet is a tánc. Még nagyobb az öröm, ha a szülők is beszállnak.


  Alvó oroszlánok:

Ez nagyszerű elfoglaltság a felpörgetett játékok után. Az alvó oroszlánok teljesen mozdulatlanok. Nem mozdítják a végtagjaikat, nem válaszolnak a kérdésekre, nem nevetnek. Ha több gyerek is játszik, versenyezhetnek, ha csak egy, figyeljük az órát, hogy vajon képes-e tovább maradni mozdulatlanul, mint tegnap?

 

  Ugrálás a lépcsőn:

A gyerekek imádják a lépcsőket, meg lehet mászni azokat, örök kihívás ként élik meg. Hátha még ugrálhatnak is róla! Tegyünk néhány párnát a földre, ezekre nyugodtan leugorhat a gyerek a lépcsőről. Csak a két legalsó fokról engedjük ugrálni.

 

 Ugrálás az ágyon:

Ha nincs otthon gumiasztal, jó móka az ágyon ugrálni, de egy régi heverő, vagy egy matrac még alkalmasabb, mert lehet fogni a támlát, illetve nem lehet nagyot esni. Ha nem akarjuk, hogy a gyerek mindegyik bútoron ugráljon, magyarázzuk el neki, hogy csak a dívány a "gumiasztal".

 

               Dani , a lépcsőmániás >>

 

 Mit tanul a gyerek ezekkel a játékokkal?

Pl. gyors reflexekkel lehet felütni a lufit, mielőtt leesne. Az ilyen játékok alapja, hogy a gyermek képes időben megtervezni és más eseményekkel összehangolni a mozdulatokat. Állítólag ezek a készségek bizonyos matematikai képességekkel párosulnak.

Az óvodásoknál természetes az elevenség, de nem árt, ha megtanulják, hogy néha vissza kell fogniuk magukat, hiszen különbséget kell tenniük a játék és a nyugalom ideje között.

vissza a címoldalragyermekeink.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!